Skip to main content

Merihaka on betonitornien harmaa laidun

JULKAISTU 03.09.2013 - 14:15. PÄIVITETTY 04.09.2013 - 13:39

Merihaan kerrostalot kohosivat Helsinkiin Hakaniementorin taustalle 1970-luvulla. Merihaka edustaa tiivistä kaupunki-ihannetta ja betonikansi jakaa jalankulkijat ja autoliikenteen eri kerroksiin. Merihakaa näytetään usein ankeuden symbolina, mutta merihakalaisille korkeista betonielementtitaloista avautuu merinäköala.

Kun Merihaka oli vasta rakennussunnitelmissa keväällä 1970, kysyttiin Ylellä kriittisesti, ketkä asuntoihin pystyvät muuttamaan. Toimittaja tiukkasi rakennusliike Hakalta sosiaalisena asuntorakentajana vastuuta lapsiperheistä. Hakan edustajan mukaan tulevan asukaskunnan sosiaalista taustaa oli vielä vaikea ennustaa, mutta hän arveli alueen soveltuvan parhaiten yksinasujille ja pienperheisille.

Rakennusliikkeen mukaan yhteydet tulivat olemaan hyvät sekä jalkaisin että linja-autoyhteyksin ja viereen oli tulossa tulevaisuudessa Metro-asemakin. Ensimmäinen tornitalo valmistui keväällä 1973, rakentaminen keskeytyi välillä, mutta jatkui vielä pitkälle 1980-lukua.

Merihaan ilmettä määrittävät korkeat betonielementtitalot ja eritasoliikenteeseen perustuva kaupunkirakenne. Aluetta on sittemmin käytetty usein ankeuden ja teollisuuden kuvituskuvana. Merkkejä tästä näkyi jo rakennusvaiheessa, kun Merihaka valikoitui kuvitukseksi Suomen bruttokansantuotteen kehityksestä kertovaan ruotsinkieliseen uutissähkeeseen toukokuussa 1975.

Lähde: Yle arkisto


Finna.fi on hakupalvelu, josta löydät aineistoja suomalaisista arkistoista, kirjastoista ja museoista.