Skip to main content

Kaisaniemenpuiston turvallisuutta parantavia toimenpiteitä aikaistetaan

Tiedote 16.10.2024

Helsingin kaupunki aikaistaa osaa Kaisaniemenpuiston peruskorjaushankkeen toimenpiteitä puiston turvallisuustilanteen ja alueen viihtyisyyden parantamiseksi. Kaupunki on sitoutunut tekemään lisäksi väliaikaisia toimenpiteitä puiston turvallisuuden edistämiseksi.

Kaisaniemenpuiston peruskorjauksessa alueen turvallisuutta parannetaan usealla tavalla. Kuva: Matti Miinalainen, Helsingin kaupunki

– Olemme jo reagoineet tilannekuvaan lisäämällä Kaisaniemenpuiston valaistusta ja sen tehoa, mutta puiston turvallisuustilanteesta johtuen lisätoimille on selkeä tarve. Helsingin kaupunki suhtautuu vakavasti puiston heikentyneeseen tilanteeseen, sillä turvallisuuden tunteen kokeminen omassa elinympäristössä on jokaiselle kaupunkilaiselle kuuluva perusoikeus, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sanoo.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymän puistosuunnitelman mukaan Kaisaniemenpuiston viihtyisyyttä ollaan parantamassa merkittävästi monivuotisessa puiston peruskorjaushankkeessa, joka toteutetaan vaiheittain vuosien 2022–2028 aikana. Tavoitteena on parantaa puiston toimivuutta ja korjata sen huonokuntoiset osat.

Puiston peruskorjauksessa turvallisuutta lisätään kolmella eri keinolla

Peruskorjauksen keskeisimpiä, turvallisuutta parantavia toimenpiteitä ovat puiston aiempaa parempi valaistus, kameravalvonnan lisääminen sekä viheralueiden siistimiseen tähtäävät toimet.

Helsingin kaupunki on sopinut Helsingin poliisilaitoksen kanssa puiston kameravalvonnan lisäämisestä. Kameravalvontaa lisätään ensivaiheessa väliaikaisjärjestelyin, puiston pysyvät kameravalvonnan ratkaisut toteutetaan peruskorjaushankkeen yhteydessä vuosien 2024–2028 aikana.

Myös puiston valaistusta parannetaan. Valaistusta on jo nyt työmaavaiheessa lisätty turvallisuuden parantamiseksi ja sitä lisätään tarpeen mukaan työmaan edetessä. Myöhemmin perusparannuksen yhteydessä työmaavalaistus korvataan varsinaisilla valaisimilla.

Kaupunki aikaistaa myös tiettyjä viheralueiden siistimiseen liittyviä suunniteltuja toimenpiteitä. Puistosuunnitelmassa vuosille 2025–2026 ajoittuvia kasvillisuuden poistoja tehdään altaan ympäristöstä osittain jo kuluvan kuukauden aikan

Asemakaava, Puistosuunnitelma

Pyloni kuin Pisan torni?

Tiedote 19.9.2024

Pylonin korkeus on 97,3 m. Se on korkeudellaan ohittanut Turun tuomiokirkon (86 m), Tampereen Torni hotellin (88,5 m) ja Helsingin Mikael Agricolan kirkon (97 m).  Nyt kerromme muutaman uuden yksityiskohdan pylonin rakentamista.

Pylonin mittaukseen tuovat omat haasteensa pylonin korkeus ja sen sijoittuminen kauas mantereesta tai muusta paikoillaan pysyvästä, kiintopisteeksi sopivasta kohteesta.

Kaikki mittaukset työmaalla tehdään takymetrillä. Takymetri on laite, jolla mitataan säteittäisesti eli polaarisesti pisteiden sijainteja kojeeseen nähden. Sijainnin määrittämiseen takymetri käyttää orientointipisteitä. Tällä hankkeella orientointipisteet ovat prismatähyksiä, joiden avulla takymetri määrittää sijaintinsa.  

p>Orientointipisteenä käytettävä prismatähys.

Pylonin etäisyys mantereesta on noin 500 – 800 m, mikä vaikeuttaa orientaatiopisteiden löytymistä. Takymetrillä tulee olla suora ja esteetön näkyvyys orientointipisteeseen, jotta saavutetaan tarkka mittaustulos. Omat haasteet mittaukseen tulevat myös säästä. Orientointipisteiden näkyvyyttä haittaavat sumu, lumi tai rankka vesisade. Nämä suurimmaksi osaksi siksi, että orientointipisteet ovat useamman sadan metrin päässä rannoilla. Kun takymetri on saatu orientoitua vaikuttaa mittaus-/merkintätarkkuuteen mm. ilman väreily, sumu, vesisade ja tärinä.

Takymetri.

Pyloni rakennetaan noin 50 – 60 mm kallelleen etelään. Kruunuvuorensilta on kaareva eikä vinoköysisillan keskipiste näin ollen ole keskellä pylonia. Keskipiste sijoittuu sillan eteläreunalle. Kun vinoköysiosuuden köydet kiristetään ja koko vinoköysiosuuden paino kohdistuu pyloniin, suoristuu vinoon rakennettu pyloni suoraksi. Jos pyloni olisi valmiiksi rakennettu suoraan ylöspäin, kallistuisi se köysiä kiristettäessä pohjoiseen.   

Myös tulosilloiksi kutsutut osuudet eli Palosaaresta ja Laajasalosta tunkatut teräsrakenteet eivät kohtaa vielä sillan vinoköysiosuuden teräsrakennetta. Kun vinoköysiosuuden köydet kiristetään, siirtyy myös vinoköysiosuuden teräsrakenne paikoilleen.  

Teräsrakenteet eivät vielä kohtaa toisiaan.

Hakaniemen ja Kruununhaan syksy ja talvi

Tiedote 30.8.2024

 

Sumuista Hakaniemeä, Merihakaa ja Kruununhakaa 29.8. aamulla.

Lämmin kesä on kääntymässä syksyyn, mutta työmaalla työt eivät hidastu ennen kuin lumi ja jää peittävät maan. Tämä kesäkausi on ollut rakentajille jopa odotettua suopeampi: on koettu hienoja onnistumisia ja otettu isoja askelia kohti valmistumista. Loppuvuoden aikana ehditään vielä tehdä monta tärkeää työvaihetta loppuun.

Hakaniemen melua aiheuttavat työt

Toukokuussa käyttöön otettu uusi Hakaniemensilta on palvellut käyttäjiä moitteettomasti, ja vanha silta on lähes kokonaan purettu pois kesän aikana. Vielä on jäljellä vedenalaisten rakenteiden purkua. Osa näistä töistä joudutaan tekemään räjäyttämällä, mikä tarkoittaa lyhyitä 5-10 minuutin mittaisia liikennekatkoja Hakaniemensillalle päiväsaikaan syyskuun aikana. Näistä kerrotaan enemmän aikataulujen varmistuttua.

Vanhan sillan maatukien poistuminen on mahdollistanut uusia pohjanvahvistustyövaiheita molemmin puolin salmea. Kruununhaassa päästiin näihin töihin tehokkaasti jo kesällä, mutta Hakaniemenrannassa joudutaan vielä vanhan sillan kohdalla lyöntipaaluttamaan syyskuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Myös muita melua aiheuttavia pohjanvahvistus- ja rantarakentamistyövaiheita on vielä luvassa: syksyn aikana porapaalutetaan rantarakenteita Hakaniemensillan itäpuolella ja vuodenvaihteen jälkeen länsipuolella. 

Vanhan sillan häviämisen lisäksi yksi kesän näkyvimmistä edistysaskeleista oli Merihaan edustalle Hakaniemenrantaan syntynyt uusi meritäyttöalue. Tällä hetkellä meritäytölle rakennetaan kunnallistekniikkaa eli tehdään vesihuoltoa varten ponttikaivantoja. Melua aiheuttavaa pontinlyöntiä ja -nostoa on tiedossa satunnaisesti syyskuun loppuun saakka.

Syys-lokakuun aikana aloitetaan meritäytön teko myös Hakaniemensillan länsipuolella. Kyse on huomattavasti pienemmästä alueesta kuin Merihaan puolella, mutta työvaiheet ovat samat: kaivutyötä, ruoppausta, murskeenajoa ja syvätiivistystä. Ruoppaukset valmistuvat marraskuun aikana. Näillä näkymin murskeenajo aloitetaan marraskuun alussa ja se kestää joulukuun puoleenväliin. Syvätiivistys tehdään myös joulukuussa.

Vanhan sillan kohdalla olevia vanhoja rantarakenteita puretaan pois syksyn ja talven aikana, mistä saattaa syntyä jonkin verran melua.

Hakaniemen seuraavat liikennejärjestelymuutokset

Hakaniemen liikennejärjestelyt muuttuvat merkittävämmin syys-lokakuun vaihteessa, kun uusi T-risteys eli Hakaniemenrannan ja uuden sillalle johtavan Merihaankadun liittymä otetaan käyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa Hakaniemenrannasta pääsee kääntymään suoraan pohjoisen suuntaan Sörnäisten rantatielle ja etelän suuntaan Hakaniemensillalle, eikä enää tarvitse kiertää Hakaniemenkadun kautta.

Merihaankadulta ei pohjoisen suuntaan ajettaessa kuitenkaan pääse kääntymään Hakaniemenrantaan, vaan sinne on jatkossakin ajettava Miina Sillanpään kadun kautta. Miina Sillanpään kadulta ei taas pääse kääntymään Sörnäisten rantatielle pohjoisen suuntaan, vaan ajo tapahtuu Hakaniemenrannan kautta.

Uuden liittymän käyttöönoton myötä Hakaniemenrantaa välillä Hakaniemen torikatu-Hakaniemensilta päästään viimeistelemään, ja kyseinen katuosuus valmistuu kokonaisuudessaan marraskuun aikana.

Myös Hakaniemensillan itäpuolella eli Merihaan edustalla radan pohjoispuolen katutyöt saadaan hyvin pitkälti valmiiksi tämän vuoden puolella: lopullisia asfaltointeja päästään tekemään ja rakennusten edessä kulkevat jalkakäytävät saadaan tehtyä pääosin valmiiksi.

Uusi meritäyttöalue jää kuitenkin vielä työalueeksi. Siellä esimerkiksi valetaan uusia rantamuurielementtejä ensi kevään asennuksia varten.

Myös uuden Hakaniemensillan länsireunalla oleva jalankulku- ja pyöräilyväylä voidaan rakentaa valmiiksi nyt, kun vanha silta on purettu pois tieltä. Reitti avataan käyttöön joulukuun aikana.

Lähipäivinä on myös tulossa voimaan järjestely, jossa Eläintarhantieltä Siltasaarenkadun suuntaan saapuva ajoneuvoliikenne (poislukien bussit ja työmaaliikenne) ohjataan arkiaamuisin klo 8-10 kiertämään Siltasaarenkadun osuus Säästöpankinrannan kautta. Järjestely on tarpeen Hämeentieltä saapuvan bussiliikenteen sujuvoittamiseksi. Tästä tiedotetaan erikseen aikataulun varmistuttua.

Uusia liikennejärjestelyjä ja päällystystöitä joudutaan lähiviikkoina tekemään yöaikaan, jottei niistä aiheutuisi päivällä liikenteelle kohtuutonta haittaa. Hakaniemenrannassa päällystystöitä tehdään näillä näkymin viikoilla 38-40.

Siltasaarenkadun länsireunalla tehdään kallion kiilausta arviolta lokakuun loppuun saakka.

Siltasaarenkadun remontti

Siltasaarenkadun remontti on edennyt suunnitellusti kadun länsireunaan. Itäreunan jalankulkureitti viimeisellään syksyn aikana. Tällä hetkellä työmaalla louhitaan kalliota kiilaamalla, mistä aiheutuu melua. Kiilaus kestää arvion mukaan enintään lokakuun loppuun.

Maaliskuussa 2025 kadulla alkaa raitiotieliikenteen katko, joka kestää lokakuun loppuun. Silloin remontoidaan raitiotien osuus.

Siltasaarenkadun remontti valmistuu kokonaisuudessaan alkuvuonna 2026. Liikenteellistä tilannetta parantaa jo lokakuussa Hakaniemenrannan ja Merihaankadun uuden risteyksen aukeaminen sekä marras-joulukuun vaihteessa Kruununhaan rampin käyttöönotto eli uusi yhteys Sörnäisten rantatieltä Siltavuorenrantaan.

Hakaniemenrantaan syntyy yhtenäistä rataa.

Ratatyöt

Uuden raitiotien rakennustyöt ovat edenneet kesäkauden aikana Hakaniemenrannassa hyvin, ja aiemmin tehdyistä pätkistä on alkanut muodostua yhtenäistä rataa. Tänä vuonna tehdään vielä valmiiksi rata Merihaankadun ja Haapaniemenkadun välille. Ensi vuonna tehdään Siltasaarenkadun ratatyöt sekä Haapaniemenkadun ja Merihaansillan välinen rataosuus, ja viimeistellään Hakaniemen uudet raiteet.

On hyvä huomioida, että ratatöitä, kuten erilaisia mittauksia ja hitsauksia, tehdään jatkuvasti myös yöaikaan. Työstä ei pitäisi syntyä kovaa meteliä, mutta yöllä pienemmätkin äänet saattavat ymmärrettävästi häiritä.

Merihaansilta

Merihaansillalla tehdään syksyn aikana kaideasennuksia ja niihin liittyviä oheistöitä, työsillan purkua ja liikuntasaumalaitteiden viimeistelytöitä. Ratarakenteet on tarkoitus asentaa syksyn aikana, ja sen jälkeen päästäänkin ratasähkötöihin.

Vesilläliikkujien on hyvä tietää, että syyskuun puolenvälin tietämillä Merihaansillan veneaukko suljetaan kokonaan sillan nostokannen asennuksen ajaksi. Työn kesto on kolmisen vuorokautta, ja ajankohta on tämänhetkisen arvion mukaan 12.-15.9. Tiedotamme asiasta heti ajankohdan varmistuttua. Työllä on joka tapauksessa säävaraus, eli se voi siirtyä aivan viime hetkelläkin.

Kuva Merihaansillalta Nihtiin päin. Esirakennamme oikealla puolella näkyvälle rannalle Satamamestarinlaiturin.

Nihti

Rakennamme Nihdin kärkeen Satamamestarinlaituri-nimisen rantarakenteen. Alueelle on myöhemmin tulossa samanniminen katu, mutta meidän töissämme on kyse varsinaisesta ”laiturista”eli rantarakenteen esirakennusvaiheesta. Työt alkavat louhinnalla eli kallion räjäytystöillä heti syyskuun ensimmäisellä viikolla. Louhinnat valmistuvat tämänhetkisen arvion mukaan marraskuun puoleenväliin mennessä.

Laiturin rakennustyöt valmistuvat osaltamme syksyn aikana.

Pohjoisranta-kadulla sijaitseva väliaikainen suojatie, joka näkyy kuvassa, poistuu käytöstä kun uusi suojatie aukeaa lähempänä siltaa syyskuun puolenvälin tietämillä.

Kruununhaan työt

Vanhan sillan purku on mahdollistanut Kruununhaassakin viimeiset pohjanvahvistustyöt. Siellä niitä saatiin jo kesän aikana edistettyä siten, ettei kovaa melua aiheuttavia työvaiheita ole enää juurikaan jäljellä. Rantaan porataan vielä porapaaluja syys-lokakuun aikana, mutta talojen välittömässä läheisyydessä ei enää kovaa melua pitäisi juurikaan syntyä.

On mahdollista, että ensi vuonna joudutaan vielä rannassa tekemään muutamina päivinä pontinlyöntiä ja -nostoa, kun sinne tehdään iso hulevesiviemäri. Tämän työn todennäköinen ajankohta on ensi kesä.

Kruununhaan puolella lähes kaikki Kruunusillat-allianssin kadunrakennustyöt (eli uudet katujärjestelyt) valmistuvat tämän vuoden loppuun mennessä – korkeintaan jotain pieniä viimeistelytöitä, kuten istutuksia, jää vielä ensi keväälle. Rantarakentaminen kuitenkin jatkuu vielä ensi vuoden puolella

Syyskuun puolenvälin jälkeen otetaan Kruununhaassa käyttöön uusia liikennejärjestelyjä jalankululle ja pyöräilylle. Hakaniemensillan eteläpään valo-ohjattu suojatie otetaan käyttöön ja väliaikaiset liikennevalot poistuvat käytöstä. Uudesta liikennevalo-ohjatusta suojatiestä on yhteys Pohjoisrantaan ja Kruununhaan katuverkkoon.

Loppuvuodesta tapahtuu isompi liikenteen muutos, kun uusi sillalle johtava ramppi otetaan käyttöön näillä näkymin marras-joulukuun vaihteessa. Samalla avautuu uusi yhteys Hakaniemensillalta Siltavuorenrantaan kaikille liikennemuodoille.

Syyskuussa Kruununhaassa tehdään päällystystöitä yöaikaan. Tämänhetkisen tiedon mukaan torstain 3.9. ja perjantain 4.9. välisenä yönä tehdään asfaltin jyrsintää, ja seuraavalla viikolla eli 9.-13.9. asfaltointeja mahdollisesti kaikkina öinä. Asfaltointien jälkeen yötyöt jatkuvat vielä tiemerkintöjen tekemisellä.

Uusi ramppi otetaan Kruununhaan puolella käyttöön marras-joulukuun vaihteessa.

Sananen tulevaisuudesta

Hakaniemen ja Kruununhaan uudet katujärjestelyt, meritäytöt ja Kruunusillat-raitiotie valmistuvat ajallaan, mutta ne ovat vain osa isompaa muutosta, joka molemmilla rannoilla ja erityisesti Hakaniemen puolella on käynnissä.

On odotettavissa, että kun Kruunusillat-allianssin työt ja erityisesti uusi raitiotieyhteys alkavat valmistua, myös alueen seuraavat hankkeet, kuten Hakaniemenrantaan syntyneiden uusien merenrantatonttien rakennustyöt, nytkähtävät liikkeelle.

Kaupungin kanavia ja mediaa seuraamalla voi saada tietoa alueen jatkokehityksestä ja rakentamisaikatauluista.

Tiedote, Julkinen liikenne, Liikennejärjestelyt, Katusuunnitelma, Hakaniemenranta

Ihan uutta Helsinkiä

Tiedote 3.9.2024

 

Kuten Hakaniemessä liikkuvat ovat panneet merkille, olemme kesän aikana tehneet Hakaniemenrannassa merenpohjan ruoppausta ja täyttöä, eli toisin sanoen rakentaneet uutta Helsinkiä. Tarkalleen ottaen uutta Helsinkiä on rakennettu 15 tenniskentän verran (kentän ulkomittojen mukaan).

Miksi merta on täytetty?

Näillä 15 tenniskentän mitalla uutta maata mahdollistetaan tulevaisuuden kaupunkirakentaminen. Kyseessä on siis esirakennusvaihe, jossa täytettyyn kohtaan saadaan rakennettua kunnallistekniikkaa. Kyseisiä töitä ei olisi mahdollista tehdä kustannustehokkaasti enää uuden raitioradan rakentamisen jälkeen, minkä takia me Kruunusillat-allianssilla teemme tämän työvaiheen. Ja tietysti on tärkeää alueen asukkaiden kannalta saada rakennettua yhdellä häiriökierroksella mahdollisimman paljon.

Helsingin kaupunki on suunnitellut täytetylle alueelle asumista, liike- ja toimitilaa, matalan ravintolarakennuksen sekä uutta ranta-aluetta kävelylle ja oleskelulle. Talorakentaminen aloitetaan arviolta aikaisintaan vuonna 2027.

Mitä olemme tarkalleen ottaen tehneet melutessamme Hakaniemessä?

Merentäyttö aloitetaan kaivamalla pohjasta pehmeä savi pois aina kovaan maahan asti. Näin voidaan olla varmoja, ettei maa-aines pääse kuivumaan ja tiivistymään ja siten rikkomaan kunnallistekniikkaa, jota myöhemmin asennetaan täytetylle alueelle. Pilaantuneet maat kuljetimme maalle käsiteltäväksi ja puhdas savi ajetaan proomulla syvänteeseen yleiselle läjityspaikalle, pääosin Koirasaarenluodolle.

Meren pohjassa olevan pehmeän saven vuoksi ruoppaus täytyy tehdä vuoroin ruopaten ja täyttäen, kompensoimalla kaivetun massan paino louheella. Muutoin koko Hakaniemenranta lähtisi valumaan mereen. Merta täytetään louheella, jota meidän työmaallemme on ajettu mm. suoraan Laakson sairaalan työmaalta, jolloin olemme säästäneet niin luontoa kuin aikaa.

Louheenajon jälkeen alkaa syvätiivistys, joka nimensä mukaan tarkoittaa mereen kipatun kiviaineksen tiivistämistä. Syvätiivistäminen voi tuntua lähialueella tärinänä, jota olemme jatkuvasti mitanneet ulkopuolisen tahon kanssa. Tärinä ei kuitenkaan tavoita edes sitä voimakkuutta mitä koemme sillalla kulkiessa saman aikaisesti rekan kanssa.

Mitä seuraavaksi?

Tällä hetkellä Hakaniemessä rannan itäpuoli alkaa olemaan täytetty. Keväällä 2025 täyttömaahan lasketaan vielä betonielementtejä, joiden tehtävä on muun muassa ottaa vastaan rannan puolen täytön aiheuttama maapaine. Nämä ovat kuitenkin hiljaisia työvaiheita. Nyt kesän väistyessä on aika siirtyä töihin länsipuolelle Opetushallituksen eteen, missä aloitetaan sama merentäyttöprosessi. Hakaniemi soi siis tämän orkesterin säestämänä vielä vuoden loppuun asti.

Lopuksi

Kiitämme alueen asukkaita kärsivällisyydestä, mitä merentäyttö on vaatinut. Työt eivät ole olleet pölyttömiä, tärinättömiä ja vähiten äänettömiä. Tiivis tahti ja työmaamme uurastus vasten kesäöitä ovat kuitenkin mahdollistaneet työvaiheen valmistumisen huomattavasti suunnitelmia nopeammin.

Tiedote

Hakaniemenrannassa tehdään lyöntipaalutusta 2.9.alkaen

Tiedote 29.8.2024

Hakaniemenrannassa vanhan Hakaniemensillan kohdalla tehdään kovaa melua aiheuttavaa lyöntipaalutusta 2.9. alkaen. Paalutusta tehdään arkisin klo 7-18.

Työvaiheen arvioitu kesto on kaksi viikkoa.

Pahoittelemme häiriöitä.

Tiedote